„Consolidarea capacității de gestiune a crizei sanitare COVID-19 pentru centrele sociale rezidențiale publice din Sectorul 2 pentru perioada februarie – iunie 2020” – Cod proiect MySMIS2014+: 140059.
Situația actuală la nivel mondial, determinată de pandemia de coronavirus a impus aplicarea unor măsuri excepționale adaptate la aceste circumstanțe. În această situație, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 a identificat oportunitatea oferită de Uniunea Europeană de a asigura pentru beneficiarii și angajații din cele 33 de centre și structuri rezidențiale publice din subordine, pe perioada pandemiei de COVID-19, echipamente de protecție și echipamente medicale.
Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziție 350 de milioane de euro prin programul POIM, prin care o serie de instituții publice, printre care și direcțiile generale de asistenta sociala, pot accesa fonduri pentru a deconta cheltuielile efectuate cu achizițiile pentru gestionarea crizei, precum și pentru a putea să achiziționeze până la 31 decembrie alte echipamente și materiale necesare centrelor rezidențiale din cadrul acestora. Prin Ghidul solicitantului, publicat în data de 15 mai 2020 și aprobat prin Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 613/2020, au fost stabilite condițiile pentru accesarea acestui fond prin proiecte derulate până la 30 aprilie 2021.
În data de 23.11.2020, a fost semnat Contractul de Finanțare nr. 408/23.11.2020 pentru proiectul „Consolidarea capacității de gestiune a crizei sanitare COVID-19 pentru centrele sociale rezidențiale publice din Sectorul 2 pentru perioada februarie – iunie 2020”. Proiectul se derulează în cadrul axei prioritare 9 ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de virusul COVID-19” și are ca obiectiv specific 9.1.”Crestererea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19” din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare. Ghidul stabilește trei tipuri de proiecte încadrate ca acțiuni în grupele A, B, C cu diferiți beneficiari eligibili. Direcția Generala de Asistenta Sociala și Protecţia Copilului Sector 2 s-a încadrat în proiectele de tip C prin care a avut posibilitatea să achiziționeze echipamente de protecție (măști, combinezoane, botosei, mănuși etc) și materiale necesare în dezinfectarea spațiilor din cadrul centrelor rezidențiale.
Obiectivul general al proiectului a fost asigurarea capacității adecvate de îngrijire și protecție față de criza COVID-19 pentru beneficiarii și angajații din cele 33 de centre și structuri rezidențiale publice din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, respectiv 485 beneficiari și 502 angajați. Beneficiarii au fost vârstnici, persoane cu dizabilități severe, persoane cu boli psihice cronice, persoane fără adăpost, copiii și tinerii cu dizabilități sau care beneficiază de protecție specială, conform legii.
Obiectivul specific al proiectului este dotarea cu echipamente de protecție și echipamente medicale, în perioada martie – iunie 2020, pentru beneficiarii și angajații celor 33 de centre și structuri rezidențiale din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2.
Pentru perioada respectivă, au fost achiziționate și distribuite centrelor rezidențiale următoarele produse:
– 27.318 bucăți măști chirurgicale;
- 550 bucăți măști 3M;
- 300 perechi de mănuși de examinare;
- 848 bucăți combinezoane;
- 728 perechi de botoși;
- 34 termometre;
- 11 lămpi pentru dezinfecție cu raze UVC.
Beneficiar: 33 de centre și structuri rezidențiale din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2.
Valoarea totală a proiectului este de 1.310.920,66 lei, din care valoarea eligibilă este de 476.286,36 lei, 100% finanțată de către Uniunea Europeană.
Prin implicarea în proiect, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 a asigurat pentru perioada februarie – iunie 2020, echipamente de protecție și materiale necesare în dezinfectarea spațiilor din cadrul centrelor rezidențiale, pentru beneficiarii și angajații.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.
Ultima actualizare in 1 aprilie 2021