10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului Servicii sociale și consiliere pentru victime ale violenței domestice la Centrul de Prevenire şi Combatere a Violenţei Domestice sector 2

Ziua de 10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului încheie campania celor 16 zile de Activism Împotriva Violenței pe bază de gen. Seria de evenimente organizate la nivel mondial cu acest prilej a debutat în data de 25 Noiembrie – Ziua Internaţională a Eliminării Violenţei împotriva Femeilor, subliniind faptul că violența domestică – formă a violenței de gen – reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
Statisticile existente la nivel naţional nu reflectă amploarea reală a fenomenului, numeroase cazuri de violenţă domestică rămânând neraportate. Cu toate acestea, Judecătoria Sectorului 2 a înregistrat, în perioada ianuarie – noiembrie 2020, un număr de 119 de solicitări pentru emiterea unui ordin de protecţie.
Prin urmare, în paralel cu eforturile societății civile, instituțiile publice au dezvoltat permanent servicii care să ofere alternative grupurilor aflate în situații de risc, în baza evaluării constante a nevoilor sociale ale comunității.
DGASPC Sector 2 oferă, prin intermediul Centrului de Prevenire şi Combatere a Violenţei Domestice, servicii gratuite de informare, consiliere socială, psihologică, juridică pentru victime ale violenţei domestice sau pentru persoane care prezintă risc de a trece prin violenţă din partea unuia sau mai multor membri ai familiei – persoane adulte, domiciliate pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 2.
Centrul de Prevenire şi Combatere a Violenţei Domestice desfășoară acţiuni de informare cu privire la legislaţia în domeniu, de sensibilizare a opiniei publice, de creştere a solidarităţii în ceea ce priveşte suportul victimelor violenţei şi de conştientizare a nevoii de reabilitare a agresorilor familiali, pentru a spori vizibilitatea acestei probleme sociale și a înțelege mecanismele care o întrețin.
În ceea ce priveşte reducerea riscului de recidivă al făptuitorilor/autorilor actelor de violență, DGASPC Sector 2 oferă, prin intermediul Compartimentului de Asistenţă pentru Agresori, servicii de informare, evaluare şi consiliere socială şi psihologică pentru agresorii familiali – persoane adulte, domiciliate pe raza administrative-teritorială a Sectorului 2.
Totodată, centrul colaborează cu alte instituţii şi organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice atât pentru realizarea schimburilor de bune practici, cât și pentru identificarea cazurilor de abuz între membri ai familiei.
Astfel putem veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor şi cetăţenelor Sectorului 2 în mod eficient, cu servicii de calitate și să creștem, în consecință, nivelul de adresabilitate prin diversificarea serviciilor la care cetățenii pot apela. Toate aceste demersuri sunt cu atât mai importante și necesare în perioada pe care o traversăm, cu cât restricţiile impuse de pandemia de COVID-19 au dus la o creştere a numărului de agresiuni în spațiul domestic.
Pentru informații sau solicitarea de sprijin, reprezentanții centrului vă stau la dispoziție de luni până vineri între orele 8.30-16.00 , iar vineri în intervalul orar 8.30-13.30 la sediul din str. Ţepeş Vodă, nr. 7, Sector 2, Bucureşti, la numărul de telefon: 031.405.0785 sau adresa de email combatere.violenta@social2.ro

Ultima actualizare in 10 decembrie 2020

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
administrare site, administrare website, intretinere site, administrare site web