Joi, 23 iunie 2016, orele 17.00 la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon” al Primăriei Sectorului 2, a avut loc un dublu eveniment cultural:

  • Lansarea de carte „Pribegii mărilor”, autoare Marina Costa;
  • Portret de autor – Vasile Szolga.

 Marina Costa (real Lelia-Elena Vasilescu) este născută în 1968, la București. Încă din clasele primare și-a descoperit pasiunea pentru scris, îmbinată armonios cu cele pentru istorie și limbi străine. Cochetând atât cu poezia, cât și cu proza, în anii de gimnaziu și de liceu s-a remarcat în cadrul cenaclului „Pasiuni” al Liceului de Filologie-Istorie „Iulia Hașdeu”, condus de scriitorul prof. Marcel Petrișor.

Absolventă a facultății de Management a Academiei de Studii Economice, și-a luat doctoratul în economie mondială în anul 1996, specializându-se în afaceri europene. A publicat câteva lucrări de specialitate, printre care, în anul 1999, „Managementul proiectelor cu finanțare internațională”.

Meandrele vieții profesionale au dus-o pe tărâmul cifrelor, însă scrisul i-a rămas pasiunea constantă de zi cu zi.

Romanul de debut, „Pribegii mărilor”, l-a scris, într-o primă variantă, în anii de facultate. După o documentare mai serioasă a revenit asupra textului, și acum, puteți citi varianta finală a unui roman istoric foarte interesant și bine scris.

 Vasile Szolga s-a născut la Cluj-Napoca la 22 februarie 1948.

A absolvit Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole din Bucureşti în anul 1971 cu „diplomă de merit”.

După absolvirea facultăţii este asistent, apoi sef de lucrări, conferenţiar şi profesor la aceeaşi facultate în cadrul Catedrei (Departamentului) de Mecanica Structurilor până la pensionare în octombrie 2013.

Este „Doctor în ştiinţe tehnice” și „Profesor Emerit” al Universității Tehnice de Construcții din București.

A scris şi publicat peste 25 de cursuri, culegeri de probleme şi tratate de mecanica construcţiilor și un număr însemnat de articole.

Are participări la simpozioane și conferințe în domeniul mecanicii construcțiilor, este membru al colectivului de redacție al revistei „Din istoria Mecanicii” și al „Asociației Naționale a Profesorilor de Mecanică”.

Debutul în literatură îl face în anul 2009, la 61 ani, cu Scurte poveşti de adormit copii şi trezit adulţi”, reeditată în anul 2012.

Este colaborator al revistei „Bucureştiul literar şi artistic” fiind autorul rubricii „Viața în fișe de roman”.

A mai publicat: „Turcia – un pod nu prea îndepărtat” – 2013, „Talmeş-Balmeş” – 2014, „Gri și alte culori” – 2015, „Poveștile lui Babu pentru nepoata lui Deea” – 2015, „Culorile tristeții” – 2016.

A primit premiul „Curierului de Vâlcea” în 2013, pentru cartea de călătorie.

Este colaborator la revistele „Destine”, „Sud”, „Destine literare” și redactor la revista „Rotonda Valahă”.

A publicat proză scurtă, jurnal de călătorie, povestiri în diferite antologii din țară și străinătate.

Este pictor amator (membru al AAP din anul 2003). A participat la câteva expoziţii personale şi de grup. Are lucrări în colecţii particulare din ţară şi străinătate. A publicat portrete ale scriitorilor în revista „Destine” din Bucureşti și în „Bucureştiul literar şi artistic”.

 

Referiri la cei doi autori au făcut scriitorii și criticii literari: Eliza Roha, Emil Lungeanu, Aureliu Goci, Florentin Popescu, Nicolae Dan Fruntelată.

Ultima actualizare in 16 iulie 2020

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
administrare site, administrare website, intretinere site, administrare site web