Modificări legislative referitoare la acordarea  stimulentului de inserție

Începând cu data de 17.05.2021 a fost abrogată prevederea referitoare la obţinerea de venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi în vederea acordării stimulentului de inserție până la 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Au fost stabilite două cuantumuri ale stimulentului de inserție, în funcție de data realizării de venituri supuse impozitului de către persoana îndreptățită, respectiv:

  • 1500 lei, în situaţia în care solicitantul realizează venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi;
  • de 650 lei, în situaţia în care solicitantul realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi.

Cuantumul de 1500 de lei se acordă doar până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi. Ulterior, cuantumul stimulentului este de 650 lei până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Persoanele care au avut concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani şi obţin venituri supuse impozitului beneficiază de stimulentul de inserţie de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Persoanele care au încheiat perioada  în care s-au aflat în concediu creștere copil și, în prezent, realizează venituri supuse impozitului dar nu beneficiază de stimulent de inserție, pot solicita acest drept. Dreptul se acordă începând cu data intrării în vigoare a modificărilor, respectiv 17.05.2021 în cazul în care solicitarea se depune în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată, iar în cazul depăşirii termenului de mai sus dreptul se acordă cu data depunerii cerererii.

Persoanele care solicită dreptul la stimulent de inserție după împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi pot beneficia de acest drept doar dacă solicitantul a beneficiat cel puțin 1 lună de indemnizație creștere copil.

Persoanele care la data intrării în vigoare a modificărilor, respectiv 17.05.2021, se aflau în plata stimulentului de inserție și copilul nu a împlinit vârsta de 6 luni, vor primi acest drept în noul cuantum de 1500 lei până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi. Recalcularea se face din oficiu de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.

Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 7 ani și obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, în cuantum de 650 lei.

A fost introdusă o nouă perioadă asimilată luată în calcul la acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, respectiv la acordarea stimulentului de inserție. Astfel, la calculul celor 12 luni din ultimele 24 de luni anterior nașterii copilului se ia în calcul și perioada în care persoanele au beneficiat de indemnizaţia lunară compensatorie prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS- CoV- 2 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020.

Pentru informații privind documentele și condițiile necesare acordării stimulentului de inserție ne puteți contacta la tel. 0770.800.360 (Serviciul Evidență Beneficii de Asistență Socială) sau puteți accesa următorul link https://social2.ro/stimulent-de-insertie/.

ANUNȚ 

Ultima actualizare in 27 mai 2021

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
administrare site, administrare website, intretinere site, administrare site web