Sâmbătă, 29 octombrie 2016, orele 12.00, la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon”, al Primăriei Sectorului 2, a avut loc vernisajul expoziției de sculptură și pictură, autor Ion Filotti și quilturi, autoare  Alexandra Filotti.

Alexandra Filotti, de profesie arhitect, mărturisește că a fost dintotdeauna atrasă de structura materialelor textile și de posibilitățile de creație pe care le oferă. După încheierea activității profesionale a găsit, în fine, răgazul pentru a adânci explorarea unui meșteșug mai puțin cunoscut pe meleagurile noastre, pe care îl descoperise în 1983 în Statele Unite: quilting-ul.

Tehnica matlasării pentru a uni mai multe straturi textile este străveche ca și asamblarea a diverse bucățele de materiale și a apărut din rațiuni utilitare. În Statele Unite ale Americii, acest meșteșug al primilor coloniști s-a răspândit vertiginos odată cu industrializarea până la a deveni arta națională. Odată cu apariția internetului, quilting-ul, ca și alte domenii, a atins și el globalizarea. Tehnicile de realizare nu mai au fost secrete, rămâne însă ca personalitatea fiecărei quilteuze să aducă ceva nou prin îmbinarea unică a fațetelor unui quilt: coloritul, imprimeurile, designul în ansamblu și quilting-ul propriu zis, adică traseele liniilor de matlasare. Fascinația unui quilt rezidă tocmai în suprapunerea și interferența acestor componente.

Alexandra Filotti a fost din 2010 membră a Asociației Române de Patchwork sub îndrumarea doamnei Adina Popescu și a participat la toate expozițiile anuale ale asociației.

 

Ion Filotti este inginer și matematician. Interesul său pentru artele plastice s-a trezit devreme și a rămas totdeauna treaz, chiar și când alte interese l-au absorbit cu precădere. Artele plastice și cele matematice sunt pentru el două mijloace de descoperire a lumii.

 

Uimirea în fața autoportetului lui Leonardo este impulsul inițial spre artele plastice. Urmează o inițiere mai serioasă în arta desenului sub îndrumarea lui Sabin Bălașa, la sfârșitul anilor ’50. Se împrietenește atunci cu un grup de pasionați de pictură și desen între care Șerban Epure, Letiția Bucur, Teodor Moraru, Horia Bernea, Sanda Vincenz, grup consacrat de Prof. Ion Bogdan Lefter ca «Grupul de la Poiana Mărului ». A participat cu mai multe lucrări la Bienalele de Amatori.

Spre deosebire de acești prieteni, este și foarte atras de știintță, în special de nou apăruta informatică. Are norocul să fie alături de Grigore Moisil la Centrul său de Calcul la Universitatea din București. Efectuează un lung parcurs profesional în cercetare în învățământul universitar și în cel al realizării de produse software.

În 2003 decide să reia pensulele și creionul. Lucrează cu diverși profesori la Paris, în principal cu Didier Piketty și, de câțiva ani, cu sculptorul Zoltan Zsako.

 

Vernisarea expoziției a fost făcută de istoricul de artă Ruxanda Beldiman.

Ultima actualizare in 16 iulie 2020

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
administrare site, administrare website, intretinere site, administrare site web