Data de 2 aprilie marchează ”Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”, stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007.
La nivel mondial organizațiile publice, sociale și umanitare care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.
În ultimii 30 de ani, numărul cazurilor raportate de autism a crescut rapid în toate țările în care s-au efectuat studii de prevalență.
La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, din totalul de 1243 de copii încadrați într-un grad de handicap, 333 au fost diagnosticați cu autism, astfel: 323 copii cu handicap grav, 9 copii cu handicap accentuat, 1 copil are handicap mediu.
Dintre aceștia, 328 copii se află în familie (neinstituționalizați), 3 copii sunt instituționalizați, un copil se află în plasament familial, iar un copil se află în grija unui asistent maternal profesionist.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 2 oferă variate modalități de susținere pentru beneficiarii cu dizabilități, inclusiv pentru cei cu autism, prin intermediul centrelor din subordine:
1.Centrul de Zi de Recuperare și Resurse pentru Copiii cu Dizabilități Multiple și Familiile lor se adresează copiilor cu dizabilități multiple, inclusiv autism, având certificat de încadrare într-o categorie de handicap, cu vârste cuprinse între 3-18 ani, care provin din familie, sau care se află în plasament la asistenți maternali profesioniști, cu domiciliul pe raza sectorului 2.
Centrul are o capacitate de 30 locuri pentru beneficiari, în prezent 8 copii din totalul celor înscriși sunt diagnosticați cu autism.
Serviciile oferite în cadrul centrului sunt: terapie ocupațională si terapie educațională în scopul dezvoltării deprinderilor de viață independentă, ludoterapie, kinetoterapie, logopedie, consiliere, programe de socializare și petrecere a timpului liber.
Date de contact:
Adresa: Str. Oituz nr.9, sector 2, București;
Telefon: 0770.801.267
E-mail: recuperare.copiidizabilitati@social2.ro sau social@social2.ro
Mijloace de transport: tramvai 21, autobuz 682.
2.Centrul de Servicii pentru Copilul cu Handicap este un serviciu de tip rezidențial pentru protecția copilului cu dizabilități, având drept misiune generală asigurarea accesului copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, abilitare/ reabilitare, educație non-formală și pregătire în vederea integrării/reintegrării familiale și integrării/ includerii sociale.
Acesta se adresează copiilor cu disabilități și/sau cu tulburări de conduită, care beneficiază de măsură de protecție specială, cu vârste cuprinse între 3-18 ani, existând și excepții (copii cu vârste mai mici de 3 ani care au nevoie de îngrijire și supraveghere medicală sau tineri care au împlinit vârsta de 18 ani și continuă cursurile școlare).
Centrul are o capacitate de 55 locuri pentru beneficiari, în prezent 3 copii din totalul celor înscriși, sunt diagnosticați cu autism.
Serviciile acordate în cadrul centrului sunt: găzduire ṣi alimentație corespunzătoare, ȋngrijire, educație, recuperare fizică și psihică, socializare pentru copiii cu dizabilități proveniți din medii sociale defavorizate, familii monoparentale și dezorganizate, după cum urmează:
• admitere și găzduire pe perioadă determinate, asistență medicală și îngrijire personală, suport emoțional și consiliere;
• educație non-formală și informală în scopul dezvoltării deprinderilor de viață independentă;
• recuperare și reabilitare;
• menținerea legăturilor cu familia, și unde este cazul, reintegrare familială, programe de socializare și petrecere a timpului liber;
• integrare/reintegrare socio-profesională.
Date de contact:
Adresa: Str. Traian nr. 144, sector 2, București
Telefon/fax: 021 3212626
E-mail: csch@social2.ro
Mijloace de transport: tramvai 14, 19, 55; Autobuz 123,133.
Ultima actualizare in 2 aprilie 2021