Alecu Croitoru regizor, scenarist, profesor de Arta Regiei de Film și Televiziune și Arta Actorului de Film și Televiziune la Facultatea de Arte a Universității HYPERION, din București, Membru al Academiei TIBERINA din Roma și al Comitetului Internațional pentru Difuzarea Artelor și Literelor prin Cinematograf, s-a născut la 8 decembrie 1933, în comuna Bogza, județul Vrancea.
După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică – I.L. Cargiale București, debutează ca regizor cu filmul artistic de lungmetraj „Merii sălbatici”, urmat de „Vârstele omului”, la care semnează și scenariul.
Semnează regia filmelor de lungmetraj:

  • „Lumea se distrează”,
  • „Al treilea salt mortal”,
  • „Am o idee”,
  • „Miezul fierbinte al pâinii”,
  • „Secvențe din istoria filmului românesc”,
  • „Armuri în piatră”, realizat în coproducție cu Studiourile MOLDOVA FILM din Chișinău.

Realizează ca regizor și scenarist mai multe filme artistice de scurtmetraj și documentare, printre care :

  • Bateria albastră”,
  • „Anotimpul mireselor” – distins cu premiul CIDALC pentru cel mai bun film de folclor și Medalia CASA DE PORTUGAL din Paris, la Festivalul Internațional al Filmului Muzical și de Dans de la Menton – Franța, 1971.

Alecu G. Croitoru a mai primit peste 17 premii naționale și internaționale.
Semnează regia versiunii românești la Lupul mărilor și Căutătorii de aur și scenariile versiunii românești la Răzbunarea și Chemarea aurului, lungmetraje după romanele lui Jack London, realizate în coproducție cu TELE MUNCHEN.
Membru în juriile internaționale de fiml de la Bruxelles și Versailles, București, Novisad.
Interpretează roluri de coloratură in filmele artistice de lungmetraj : Aproape de Soare, Păcală, Secretul lui Bachus, Secretul lui Memesis, Sosesc păsările călătoare, Găoacea, Păcală se întoarce.
Debutează în volumul Doisprezece prozatori cu prozele Primăvară târzie și De dragoste – Ed. Dacia, 1988.
În 1998 apare volumul de poezie De dragoste ( Poémes d`amour), Ediție bilingvă la Ed. Eminescu, tradus ulterior în 4 limbi.
Călin Căliman a absolvit Facultatea de Filologie, la Univ. Bucureşti și Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, București, Secţia de teatrologie-filmologie.
A fost redactor la revistele: „Contemporanul”, „Contemporanul-Ideea Europeană” , „Caiete Critice” (din 1995 secretar general de redacţie), redactor şef la revista „Cinema” și profesor asociat: IATC „I.L.Caragiale” (catedra regie film), Universitatea „Columna” , UNATC (catedra Teatrologie), Facultatea de Arte „Hyperion”.
A publicat 8 volume, printre care amintim:„Filmul documentar românesc”;„Jean Mihail”; „Secretul lui Saizescu sau Un surâs în plină iarnă”.
A apărut în 5 antologii şi enciclopedii.
A prefațat 4 volume.
In ultimii 50-60 de ani, a publicat peste 800 de articole cu drept de autor și peste 5000 de alte articole în reviste din România și din străinătate.
A participat la festivaluri internaţionale, ca membru în juriu: FIPRESCI Juries, Moscova, Oberhausen, Mannheim, Gant; „DaKINO”; „CineMAiubit”; „Document art”;„Hyperion”.
A participat la festivaluri şi târguri de filme: Moscova, Karlovy Vari, Pesaro, Milano, Berlin,Oberhausen, Manheim-Heidelberg, Cracovia, Gant, Sofia, Tbilisi, Phenian etc.
Este membru al Uniunii Cineastilor și membru FIPRESCI.

Referiri la personalitatea maestrului Alecu Croitoru, precum și la cartea lansată au făcut personalități marcante ale culturii și artei românești: Călin Căliman, Ioan Cărmăzan –Președinte U.A.R.F. (Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film), Victor Crăciun, Nicolae Roșu, editorul cărții lansate, Rodica Subțirelu, Nicolae Vasile, Florentin Popescu, Traian Mârza, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Geo Călugăru, Paula Romanescu, Mihai Leu, Margareta Labiș, Doina Ghițescu, Manuela Golescu.
Trupa „Teatru Nostru”, al cărui director artistic este actrița Claudia Motea, preşedintele Departamentului Arta Spectacolelor din UAP (Uniunea Artiştilor Plastici din România), a prezentat câteva surprise poetice din creația maestrului Al.G. Croitoru.

Ultima actualizare in 16 iulie 2020

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
administrare site, administrare website, intretinere site, administrare site web