Noutăți referitoare la acordarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului:
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost modificata prin Legea nr. 66/19.04.2016 , cu aplicare din data de 01.07.2016.

Principalele modificări prevăzute de această lege sunt următoarele:
•Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
•Indemnizaţia lunară pentru creșterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi mai mic de 1062,5 lei, respectiv 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
•Persoanele care nu solicită indemnizația de creștere a copilului și realizează venituri supuse impozitului pot beneficia de stimulent de inserție. Cuantumul stimulentului de inserție este de 531,25 lei, respectiv 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creșterea copilului.
•Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 7 ani.

Informații pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/19.04.2016, beneficiază de drepturi acordate conform O.U.G. nr. 111/2010
a.Pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un 1 an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b.Pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c.Pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

Noile formulare folosite pentru acordarea drepturilor precum și modalitatea de punere în aplicare a prevederilor Legii nr. 66/19.04.2016 vor fi stabilite, prin norme metodologice, până la sfârșitul lunii iunie 2016.

Ultima actualizare in 16 iulie 2020

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
administrare site, administrare website, intretinere site, administrare site web